Smoothie
2015.04.01. 11:57, Lillyenn
A smoothie nevű ital csak nálunk számít viszonylag újnak, tőlünk nyugatabbra már évtizedek óta népszerű. Valahol a turmix és a tiszta gyümölcslé közt helyezhetjük el. Nem turmix, mert általában nincs benne tej (bár léteznek tejes és joghurtos smoothie verziók is) és nem gyümölcslé, mert annál jóval sűrűbb, és mert nem gyümölcscentrifugával, hanem turmixgéppel készítik.
A smoothieban az a jó, hogy számtalan variációban elkészíthető.
Ezeknek az italoknak az a lényegük, hogy vegyes gyümölcsök keverékéből állnak, melyhez a kívánt sűrűség eléréséhez tetszés szerinti mennyiségű (de mindenképpen 100 százalékos) gyümölcslevet is adhatunk.
A smoothie-készítés nem igényel különösebb konyhai rutint: a megtisztított, megmosott, felkockázott gyümölcsöket és a hígításhoz használt folyadékot összeturmixoljuk úgy, hogy a hozzávalókból krémes, egynemű, sűrű ital váljék.
A smoothie kiváló vitamin- és energiaforrás: bármely napszakban fogyasztható, ideális reggelire vagy vacsorára.
Néhány tipp
- Fagyassz le előre gyümölcsöket, hogy időt spórolj.
- A banán az egyik legalkalmasabb alapanyag (nem nyomja el más gyümölcsök, hozzávalók ízét).
- Mindig a tejet, joghurtot, vizet vagy gyümölcslevet keverd össze a turmixban először, csak utána add hozzá a gyümölcsöket vagy zöldségeket.
Az interneten rengeteg receptet találhattok, de saját magatok is kísrletezhettek. Nekem a banános-epres a kedvencem :)